Wbrew powszechnym opiniom, nie tak prosto jest zrobić dobre Code Review. Robione w pośpiechu, tylko po to by je "odbębnić", często stwarza więcej szkody niż pożytku. Opowiem wam dlaczego code review jest ważne i jak wykorzystać ten proces aby upewnić się, że napisany kod jest najwyższej jakości. Będę nie tylko mówił o tym kto powinien robić code reviews, i dla kogo, jakie informacje są potrzebne do przeprowadzenia skutecznego code review, ale także jak zrobić dobre code review w najkrótszym możliwym czasie.

Comments

Comments are closed.

Świetne slajdy. I naprawdę ciekawa dynamiczna prezentacja dobra na początek #phpcon

Bardzo ciekawy wykład. Spory nacisk na sposoby komunikacji w zespole.

Ciekawy wykład. Brakowało jeszcze pokazania pełnego flow przeprowadzenia code review w przykladowym narzędziu.

W kontekście narzędzi można również wspomnieć o CS Fixerze ( https://github.com/fabpot/PHP-CS-Fixer).

Jestem ciekaw również jak używasz sonara w swoich projektach.

Rated 3

Anonymous at 10:42 on 26 Oct 2013

Rated 5

Anonymous at 11:45 on 26 Oct 2013

Jak do tej pory najlepsza rezentacja

Rated 4

Anonymous at 12:00 on 26 Oct 2013

fajna i przydatna prezentacja, ale chciałbym usłyszeć ciut więcej porad jak prowadzić code review

Bardzo ciekawy temat i super przedstawione. Wiecej takich wykladow ;-)

Bardzo fajna prelekcja, zarówno treść jak i forma, więcej takich :)

Rated 4

Anonymous at 08:01 on 27 Oct 2013

Ciekawa prezentacja. Czego mi brakowalo? Jedna z zasad code review jest to zeby utrwalic wyniki dla zespolu. Chcialbym zobaczyc na koniec kilka takich realnych przykladow, ktore oprocz narzedzi pokazaly by tresc recenzji.

Rated 4

Anonymous at 08:01 on 27 Oct 2013

Przydatna, prawdopodobnie zacznę korzystać z sonara.

Prezentacja spoko, choć nic nowego jak dla mnie. Przydatne dla zespołów nie stosujących code review.

Doskonale poprowadzona prelekcje. Prowadzący z dużą wiedzą i zdolnościami oratorskimi. Jedna z lepszych prelekcji na tej konferencji.

Rated 5

Anonymous at 12:35 on 27 Oct 2013

Zdecydowanie najlepsza prezentacja. Czuć było, że autor jest doświadczony i zna dobrze temat. Dzięki!

Rated 5

Anonymous at 18:02 on 27 Oct 2013

Świetna prezentacja - dużo ważnych dla mnie spostrzeżeń. Dzięki.

Pomimo, że widziałem po raz drugi, to ciągle interesował mnie temat i doświadczenia przekazywane audiencji. Bardzo dobry sposób prezentacji no i ładne slajdy. Congrats!

Świetnie poprowadzone, przedstawione wszystko jak trzeba, jak dla mnie jedna z lepszych :) Dzięki !

Rated 5

Anonymous at 20:49 on 27 Oct 2013

Dobrze przygotowania prezentacja na ważny dla developerów temat. Co prawda niewiele z niej wyniosłem, ale utrwaliłem sobie wiedzę.

++ za formę i treść

Mamy w środowisku PHP trochę ”freaków” – w pozytywnym znaczeniu tego słowa, jak i negatywnym ;) Jednakże, Sebastian Marek ma pozytywnego bzika punkcie jakości kodu i automatyzacji. I to od razu widać.

Prezentacja m.in. o tym, jak robić Code Reviews, aby miały sens – czyli „kolego z biurka obok, popchnij mi to dalej bo release za 3 minuty” to nie jest to, o co chodzi code reviews. Posłuchaliśmy także o komunikacji w zespole. Trochę o narzędziach – czego warto używać, czego nie używać (email to nie jest dobry sposób na CR) oraz sporo o procesie. Wyniosłem z prezentacji kilka przydatnych rad.

Uwaga co do slajdów – kiedy już tłumaczone są na polski (a z tego co widzę, to tak chyba było), to odpuśćmy sobie tłumaczenie takich słów jak „branch” – słowo „gałąź” na prezentacjach technicznych źle się czyta ;)

Rated 3

Anonymous at 09:46 on 28 Oct 2013

Prezentacja ogólnie na duży plus ale nie podobały mi się niektóre zdania np: że zbieranie statystyk z liczby commitów czy add line mogą posłużyć Twojemu szefowi jako wyznacznik pracy :(.

Programowanie to nie praca na akord wymaga motywacji a czasem i odpoczynku 3 dni, żeby napisać 10 linii, które zmienią świat :)


nie ilość a jakość!

Bardzo charyzmatyczny prelegent - widać, że wszystko co mówił, wynikało bezpośrednio z jego doświadczeń. Zachęcił mnie do znacznie bardziej sumiennie przeprowadzanych code review!

Rated 5

Anonymous at 10:58 on 28 Oct 2013

Świetna prezentacja, dla mnie nr 2 całej konferencji. Dobre slajdy, charyzma, duża wiedza poparta doświadczeniem, a najważniejsze - umiejętność przystępnego jej przekazania

Rated 3

Anonymous at 11:18 on 28 Oct 2013

Fajnie poprowadzona prezentacja. Trochę jednak zabrakło konkretów. Dla osób, które znają temat nic nowego - np. na co zwracać uwagę przy CR, jak robić CR, czy manualne przetestowanie obszaru commita powinno być częścią CR czy już nie. Stwierdzenie, że CR nie powinno służyć jako zastępnik checkstyle to trochę za mało. Ale ogólnie ok.

Miło się słucha kogoś, to ma doświadczenie w temacie i potrafi się podzielić swoją wiedzą. Dodatkowy plus za propagowanie idei CodeClub i zainteresowanie tym tematem paru osób na sali.

Thank you very much!
Code review should be a part of project workflow. Nobody will argue with that.
But the only one question: what is a best way to do that? Thank's Sebastian we know how: the first thing is a respect to the reviewer, the second use automatization tool before deep look to the code, the last review the "problem" parts.

Rated 5

Anonymous at 19:50 on 28 Oct 2013

Zdecydowanie jedna z lepszych na konferencji. Nic dodać, nic ująć.

+ Podstawowa wiedza przedstawiona w bardzo przejrzysty sposób. Dla osób, które CR nie mają lub zaczynają, to z pewnością było ok.

- Z punktu osoby, która CR praktykuje, brakowało niekiedy konkretów, jakiegoś przykładu z życia, może nawet pełnego przejścia takiego procesu.
- Zabrakło czasu na pytania z sali, co jak pokazały inne wykłady, może dodać sporo do tematu.

Świetna prezentacja. Fajnie przedstawiona. i temat ciekawy :)